Besparen op de energierekening

Geld met radiatorknop

Merk jij ook dat de energierekening elke maand weer hoger uitpakt dan je had verwacht? In tijden waar alles duurder lijkt te worden zit je natuurlijk niet te wachten op onnodige kosten. Daarom lees je hier tips over hoe te besparen op de energierekening. Er zijn eigenlijk twee manieren om op energie te besparen. Je hebt ‘grootmoeders adviezen’ maar ook kun je apparaten kopen die op een slimme manier bijdragen aan een lagere energierekening. In de eerste categorie vallen tips zoals dat je in de winter beter een dikke trui aan kunt doen dan de verwarming hoog zetten. Of wat dacht je van de deuren niet openlaten? Hieronder lees je nog meer praktische tips.

Slim gebruik van gas

Mensen laten vaak de verwarming veel te lang aanstaan. De verwarming zorgt natuurlijk voor een lekkere warmte door het huis, maar op een gegeven moment draagt het eigenlijk niet meer bij. Als je overal de verwarming aan hebt staan, kun je zelfs een laag zuurstofgehalte veroorzaken. Niet alleen minder fijn voor je energierekening dus. Zet de verwarming daarom altijd lager (of helemaal uit) als je het niet nodig hebt. Ook in de keuken kun je besparen op gas door niet onnodig lang de gaspitten aan te laten staan.

Een goede isolatie

Er zijn nog handigere manieren om te besparen op de energierekening. De meeste huizen zijn tegenwoordig uitgerust met dubbelglas. Dubbelglas bestaat eigenlijk uit twee ramen met daartussen een lege ruimte. Zo wordt het voor de koude lucht van buiten heel moeilijk om binnen te dringen. Ook in de zomer isoleert dubbelglas goed, zodat het ook niet te warm wordt. Een andere goede oplossing voor isolatie is het gebruik van een tochtstrip. Door deze aan een deur te bevestigen kan koude lucht ook een stuk minder goed binnendringen.

Inzicht in je verbruik

Hoewel dubbelglas en tochtstrips al goede oplossingen zijn, zijn er tegenwoordig ook moderne manieren om te besparen. Slimme thermostaten en energieverbruiksmanagers bijvoorbeeld. Deze apparaatjes houden zelf bij of je slim van je energie gebruik maakt of verspilt. Ze passen vervolgens het verbruik zelf aan. Wil je nog meer inzicht in je energieverbruik, dan kun je gebruik maken van apps. Sommige energieleveranciers bieden een applicatie aan waarmee je altijd ziet of je teveel energie gebruikt.

Deel dit artikel op Social Media:

Comments

comments