Wat is het doel van een leidingnetberekening?

Leidingen boven plafond

Dimensioneren van leidingdiameters

Aan de hand van alle ingevoerde gegevens zal vabi alle massastromen in het leidingstelsel berekenen. Vervolgens selecteert vabi aan de hand van de ingevoerde maximale leidingsnelheid en leidingweerstanden de juiste diameters.

Inregelen verwarming- of koelingsinstallaties

Na het invoeren van alle benodigde gegevens in het computerprogramma vabi uniforme omgeving is het mogelijk om met één druk op de knop alle benodigde inregelafsluiters en hun inregelstanden te selecteren. Dit zal de tijd die benodigd is om een de installatie goed in te regelen drastisch verlagen. Met als positief lagere inregelkosten en een goed ingeregelde installatie.

Het selecteren van circulatiepompen

Na het maken van een leidingnetberekening kunnen er diverse gegevens uitgelezen worden zoals de massastroom en de opvoerhoogte van de installatie. Aan de hand van deze gegevens kunnen vervolgens alle benodigde circulatiepompen geselecteerd worden.

In te voeren gegevens:

Om een goede leidingnetberekening met vabi te kunnen maken zullen de volgende gegevens ingevoerd moeten worden:

  • Koel of verwarmingsvermogens;
  • Aanvoer- en retourtemperatuur;
  • Maximale snelheden en weerstanden;
  • Leidingsoort en leidingdiameters;
  • Alle appendages;
  • Het leidingtracé.

Een leidingnetberekening laten maken

Voor het maken van een betrouwbare leidingnetberekening is er naast gedegen kennis van installatietechniek en het gebruik van vabi software. Een licentie nodig om deze te kunnen maken. Indien u deze niet over deze benodigdheden bezit is het mogelijk om een leidingnetberekening zelf in Excel te gaan maken of om een adviseurs of ontwerpbureau als DR Engineering in te huren om dit voor u te verzorgen.

Deel dit artikel op Social Media:

Comments

comments