De kracht van Duct Tape

2 mannen in de weer met duct tape

Duct tape is een gewaardeerd en bekend reparatiemiddel voor in huis en op de bouw. Dankzij het gebruik van duct tape heb je snel en efficiënt een tijdelijke oplossing wanneer iets gerepareerd moet worden. In dit artikel vertellen wij je meer over de kracht en geschiedenis van duct tape, de toepassingen en de verschillende soorten duct tapes.

Ducttape is een handig en sterk plakband dat voor veel verschillende toepassingen gebruikt kan worden. De kracht van duct tape zit hem in de kleefkracht, maar ook in het feit dat het makkelijk te scheuren is. Sommige duct tapes zijn olie- en waterbestendig en kunnen extreme temperaturen aan, zonder dat ze smelten. Kortom; duct tape is de krachtpatser onder de tapes, en dat is niet zonder reden.

Duct tape of duck tape?

Duct tape wordt op verschillende manieren geschreven en wordt vaak als ‘duck tape’ beschreven (eenden tape). Wat is daar de reden achter? In de 2e wereldoorlog werd duck tape uitgevonden door het leger. Duck tape werd ontworpen om vocht en water uit de munitiekisten te houden. Zo kon de munitie langer mee en was er een grotere kans om schade aan te richten bij de vijand. De reden waarom het in deze tijd ‘duck tape’ werd genoemd is overigens niet geheel duidelijk.
De toepassing, het dichtplakken van munitiekisten, was niet het enige waarvoor duck tape gebruikt kon worden. De soldaten ontdekten al snel dat de duck tape voor allerlei andere toepassingen gebruikt kon worden. Zo werden kleding, wapens, voertuigen, en vliegtuigen met deze tape gerepareerd. De fantastische toepassing van duck tape ging in deze erbarmelijke omstandigheden al snel rond. In tijden van nood worden er al snel naar tijdelijke oplossingen gezocht, maar de ‘duck tape’ is jaren later geen tijdelijke oplossing gebleken.

Duct tape

‘Gewone’ duct tape is ideaal voor vele standaard toepassingen. Een basic duct tape is waterdicht en uitstekend te gebruiken op onregelmatige oppervlakten. Deze voordelige Duct tape is ideaal voor zowel binnen- als buitenoplossingen en is ideaal voor vrijwel iedere klus. Van de basic variant heb je ook nog een premium variant. Deze premium variant kan extremere temperaturen aan, heeft een hogere kleefkracht en is dikker. Welke duct tape geschikt is voor jouw klus is afhankelijk van de benodigde kleefkracht, de ondergrond en omstandigheden (binnen- of buitenoplossing, het weer, etc.). De bekendste merken Duct tape zijn Mytape en HPX.

Gaffa tape

Gaffa tape (ofwel Gaffer tape) wordt veel gebruikt in theaters en de evenementenbouw. Gaffa tape is ideaal omdat het net zo sterk is als gewone duct tape, maar geen lijmresten achterlaat. Voor tijdelijke oplossing is dit natuurlijk ideaal. Verder is Gaffa tapa goed scheurbaar en reflecteert het niet.
Of je nu kabels moet bundelen, rubbere matjes vast moet leggen of even tijdelijk iets moet repareren of vastleggen, overal is Gaffa tape geschikt van. Het bekendste merk Gaffa tape is Nichiban.
Zoals je kunt lezen bestaan er vele toepassingen voor duct tape, en zijn er verschillende soorten duct tape die allen zijn eigen voordelen hebben.[-X-]

Deel dit artikel op Social Media:

Comments

comments