Zelf rookmelders plaatsen

Plaatsen van rookmelders

Een van de ergste nachtmerries die je als woningeigenaar kan overkomen is brand. Waar rook is is vuur, en daarom is het belangrijk om op tijd te handelen als er ergens in huis rook is. Om je huis en jezelf te beveiligen is het slim om een rookmelder te installeren. Het is een kleine investering maar je kunt er levens mee redden. Hier lees je hoe zelf rookmelders plaatsen in zijn werk gaat. Zolang je je aan de voorschriften houdt, is een optimale beveiliging binnen handbereik.

Slimme plekken

Je hoeft echt niet in elk vertrek een rookmelder te plaatsen. Het belangrijkste is dat je op tijd op de hoogte wordt gesteld van rook of brand. Laten we een voorbeeld nemen van een normaal rijtjeshuis met een benedenverdieping, bovenverdieping, en kelder. Het wordt aangeraden om in een dergelijk huis tenminste in de hal, de kelder en op de overloop een melder te plaatsen. Heb je een zolder, dan is een extra rookmelder aan te raden. Zorg er altijd voor dat er tussen een mogelijke brandhaard en slaapkamers of woonkamers een rookmelder hangt. Zo word je altijd op tijd op de hoogte gesteld. Een rookmelder in de keuken of garage is dan weer af te raden, aangezien het daar gebruikelijk is dat er damp of uitlaatgassen zijn.

Voorkom gevaren

Haal je een rookmelder in huis, dan heb je de veiligheid van je woning al een stuk beter gemaakt. Tegenwoordig zijn er ook andere detectoren op de markt die voor nog meer zekerheid zorgen. Je hebt vast wel eens gehoord van koolmonoxidevergiftiging. Speciale koolmonoxidemelders of gasmelders kunnen dit voorkomen door tijdig een gevaarlijk gehalte te signaleren. Er zijn ook melders die deze functies combineren.

Installatie en onderhoud

Zelf rookmelders plaatsen is hartstikke eenvoudig. Je hebt er in sommige gevallen slechts een schroevendraaier voor nodig. Je hoeft dan zelfs niet te boren. Heb je een rookmelder eenmaal geïnstalleerd, dan is het slim om deze eerst een keer te testen. Het is overigens verstandig om regelmatig te checken of de rookmelder het nog doet. In de handleiding staat hoe lang de batterij ongeveer meegaat, zodat je weet wanneer je de batterij moet vervangen.

Deel dit artikel op Social Media:

Comments

comments